Aristotel Estetika - zdravstveni center z dostopnimi storitvami

Blefaroplastika kirurška korekcija vek

Blefaroplastika

Blefaroplastika kirurška korekcija vek

Za kirurško korekcijo vek oz. blefaroplastiko se odločamo, ker želimo odstraniti zabuhlost, gube, odvečno kožo in videz utrujenih oči. Viseče veke povzroči raztezanje zgornjih mišic vek, mišic dvigovalk. 

Blefaroplastiko lahko združimo z botoksom, s katerim popravimo drobne gubice okoli oči za popolnejši videz. Vabljeni na osebni posvet k Tei Jedlovčnik, dr. med., specialistki plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije .

Naročite se

Kdaj na operacijo povešenih vek?

Velika večina ljudi po 40. letu prične opažati povešene veke. Koža zgornje in spodnje veke namreč prične tvoriti gube, ki so najprej le estetsko moteče, ob napredovanju stanja pa lahko celo zapirajo pogled. 

Koža okoli oči je namreč najbolj ranljivo mesto na obrazu zaradi tanke plasti dermisa, posledično pa to pripelje do povešenja vek. Poleg tega obraz vsebuje majhno količino kolagena, zato potrebuje dodatno skrbno nego in stalno vlaženje. Težave pa se pojavijo tudi pod očmi, kjer se lahko pojavijo gubice ali celo naredijo podočnjaki, ki še dodatno poskrbijo, da je obraz videti žalosten, utrujen in starejši.

Operacija vek je kirurški poseg s katerim pomladimo nagubane, izbočene in povešene veke. Običajno se najpogosteje za dvig vek odločijo posamezniki, ki si želijo zmanjšati videz utrujenih oči zaradi povešenih vek in neprivlačno izbočenih maščobnih blazinic. Drugi razlog je asimetrija vek, pri čemer se z operacijo vek želi izboljšati celotno simetrijo obraza. Poleg tega lahko določena očesna obolenja, npr. ščitnična orbitopatija, povzročijo težave, zaradi katerih so, za povrnitev naravnega videza oči, morda potrebne posebne specializirane operacije.

Operacija korekcije vek lahko opravimo ločeno na zgornjih ali spodnjih vekah ali pa istočasno na vseh štirih.  Da bi se izognili usahlemu in nenaravnemu videzu sodobna načela operacije povešenih vek vključujejo prerazporeditev maščobnega tkiva, preoblikovanje mišic in odstranitev odvečne kože.

Blefaroplastika zgornjih vek

Blefaroplastika zgornjih vek

Korekcija zgornjih vek je kirurški poseg, pri katerem odstranimo odvečno kožo, ki povzroča, da koža visi preko veke. Odvečna koža zaradi svoje teže naredi občutek težkih oči ali celo zapre oči. Viseče veke povzroči raztezanje zgornjih mišic vek, mišic dvigovalk. Za takšen poseg zato obstajajo estetski ali funkcionalni razlogi.

V kolikor vas motijo povešene veke, utrujen in žalosten videz, ki je posledica povešene kože vek ali odvečnih maščobnih mešičkov ste primerni kanditat-ka za korekcijo zgornjih vek. Rez pri korekciji zgornjih vek poteka v naravni gubi približno 8 milimetrov nad vejicami (trepalnicami). Odvečno maščevje odstranimo ali pa preoblikujemo in prerazporedimo na mesta, kjer so vrzeli. Vašim očem ter posledično celotnemu obrazu tako povrnemo mladosten in svež ter spočit videz.

Blefaroplastika spodnjih vek

Blefaroplastika spodnjih vek

Pri spodnji blefaroplastiki se naredi rez pod trepalnicami, ki poteka preko zunanjega očesnega kota ali pa pristopimo preko veznice na notranji strani povešene veke. Nato pod površino kože kirurško odstranimo ali premestimo maščobo, pazljivo lahko odstranimo še ohlapno kožo. Tako lahko zgladimo vdrt prehod med spodnjo veko in licem. Krožno mišico okoli oči (m. orbicularis), ki leži tik pod kožo ob zunanjem očesnem kotu napnemo. 

V kolikor je spodnja veka pretirano ohlapna ali želimo nekoliko spremeniti položaj in obliko očesne reže, dodatno napnemo in dvignemo stranski del vezivnega dela spodnje veke (kantopeksija). Odvečno kožo odstranimo in rano natančno zašijemo. Spodnjo blefaroplastiko lahko opravimo tudi z rezom na notranji strani, kar imenujemo transkonjuktivalna blefaroplastika. Pristop je primeren če kože ni potrebno odstraniti.

Kako poteka okrevanje po kirurški korekciji vek?

Bolečina po operaciji vek je minimalna in zaradi dobre prekrvavitve je celjenje hitro. Šive odstranimo po 4-7 dneh. Zaradi zgradbe podkožnega tkiva okoli oči je pogost stranski pojav po korekciji vek v tem predelu oteklina in modrica. Zmanjšamo ju s hlajenjem, s katerim pričnemo takoj po posegu in nadaljujemo doma. Pomaga tudi počitek z dvignjenim vzglavjem. Zaradi otekline imamo prvih nekaj dni po operaciji povešenih vek lahko občutek napetosti ob zapiranju očesa. Približno po dveh tednih po dvigu vek izgine modrica in nekaj tednov kasneje dokončno tudi oteklina. Povsem končni rezultati so vidni nekaj mesecev po korekciji vek, ko tudi brazgotina popolnoma dozori in je ni več opaziti.

Nazaj na vrh