Aristotel Estetika - zdravstveni center z dostopnimi storitvami
Kaj je

Botulin toksin je beljakovina, pridobljena iz bakterije Clostridium botulinum, ki jo v zelo majhnih količinah uporabljamo v medicinske in estetske namene. 

V estetski medicini se botulin toksin uporablja že vrsto let za pomlajevanje obraza ali drugih delov telesa. Izkušeni estetski kirurgi tako znajo zelo dobro razporediti “dozo” na način, da končni videz ni “umeten”. Ravno zaradi tega je plastičen izgled obraza po botulinu, le mit.

Rezerviraj termin 

S procesom staranja se pojavijo prve gube na obrazu, koža izgublja vlažnost in prožnost ter deluje utrujeno in izsušeno. Poleg naravnih procesov, vplivajo na stanje kože tudi dejavniki iz okolja in nezdrave življenjske navade, kot so uživanje alkohola, kajenje, pretirano izpostavljanje UV-žarkom, premalo spanja in podobno. Ker pa je obraz najbolj prepoznaven in izpostavljen del telesa, se v želji izgledati mlajše in lepše, poslužujemo nekaterih tehnik pomlajevanja.

V katerih predelih se uporablja botulin toksin?

V katerih predelih se uporablja botulin toksin?

Za pomlajevanje obraza se najpogosteje vbrizga na področju čela, med obrvmi in okoli oči oziroma, ko se želimo znebiti gubic pri mimiki obraza. Vse bolj pogosto pa ga apliciramo tudi v spodnji predel obraza.

Največji učinek dosežemo pri zmanjševanju:

  • Smejalnih gubic,
  • gub nad zgornjo ustnico,
  • gub okoli nosu,
  • gub na čelu,
  • gub na vratu,
  • popravimo pa lahko tudi asimetričnost obrvi ali vek in hkrati preprečimo nastanek globljih gub.

Kdaj so vidni rezultati uporabe?

Rezultati so vidni po treh do petih dni po tretmaju. Popoln rezultat pa je viden po dveh tednih. Vaša koža bo tako pomlajena, napeta in gube na obrazu se bodo stanjšale.


Koliko časa traja učinek?

Botulin toksin drži od 4 do 6 mesecev, kasneje pa je priporočljivo postopek ponoviti. Videz se po vsakem tretmaju izboljša in njegov učinek je vedno daljši.


Kako poteka postopek za pomlajevanje obraza?

Pred začetkom tretmaja vedno sledi posvet s kirurginjo dr. Teo Jedlovčnik, ki oceni stanje vaše kože in na podlagi njene odločitve se aplicira botulin na določeno mesto. Pri tem skušamo čim bolj slediti željam in pričakovanjem stranke. Botulin toksin apliciramo s tanko iglo v mišico in tako se začne mišica v roku treh do petih dni sproščati. Postopek traja od 15 do 20 min, bolečina pri tem pa je minimalna.


Kdaj začeti z aplikacijo botulin toksina?

Starostna meja ni pogoj, kdaj se pojavijo gube na obrazu. Pri nekaterih nastanejo prej, pri drugih kasneje. FDA je odobril uporabo botulina od 18-tega

Botulin toksin varna in nadzorovana metoda

Botulin toksin varna in nadzorovana metoda

Botulin toksin se v estetski kirurgiji uporablja za pomlajevanje obraza in drugih predelov telesa. Kljub temu, da gre, kot že ime pove, za toksično beljakovino in enega najmočnejših naravnih strupov, ima v kontroliranih minimalnih odmerkih neprecenljiv pomen kot zdravilo v sodobni medicini. Uspešno se uporablja kot mišični relaksant pri nekaterih boleznih, pri zdravljenju prekomernega potenja ali migrenskih glavobolov.  

Uporaba botulin toksina za pomlajevanje obraza se je v zadnjih desetletjih izkazala kot preizkušena, varna in uspešna metoda, seveda kadar jo izvajajo zanesljivi strokovnjaki. Botulin je nevrotoksin, ki deluje na živčni sistem in začasno paralizira mišice. Pri ljudeh z močno obrazno mimiko se pogosteje pojavijo gube na obrazu. Čeprav smejalne gubice po eni strani delujejo simpatično, se po drugi strani vedno bolj poglabljajo ter dajejo koži utrujen in starikav videz.

Tretmaji za pomlajevanje obraza z botulinom imajo začasen učinek, približno pol leta, nato jih je potrebno ponoviti v določenih časovnih intervalih. Vendar je po vsaki aplikaciji učinek delovanja daljši, videz kože pa izboljšan, tako da je tudi odmerjanje manj pogosto. Kljub temu, da gre za povsem varno in neinvazivno dejavnost estetske kirurgije, se je potrebno zavedati, da lahko vsak poseg prinese tudi morebitne neprijetne stranske učinke. Ponavadi pa razen redkih blagih reakcij tretmaji ne prinašajo težjih zapletov.

Nazaj na vrh