Izrastki in znamenja

Lasersko odstranjevanje fibroma

znamenja.jpg

Fibromi so dobrodušne izrastline na koži. Na koži izgledajo kot majhni mehki vozli, pogosto  so na peclju, v glavnem so barve kože, velikosti par milimetrov do par centimetrov v  premeru. Spremembe niso nevarne, vendar jih je sčasoma zmeraj več in predstavljajo  estetski problem.

Najbolj pogosto nastanejo v srednji življenjski dobi in to v glavnem na mestih kjer se koža  tre, to pa je na vrat, v preponah in pazduhah, pod dojkami ter po trebuhu.

Zakaj nastajajo že žal uganka tudi za nas se pa njihovo število med življenjem povečuje.  Pomembna dejavnika pa sta tudi debelost in dedovanje po genski strani.

Pri nas fibrome odstranjujemo z laserjem. Postopek je neboleč in okrevanje po posegu je kratkotrajno. Tretirano mesto namažemo z antibiotičnim mazilom katero nanašamo 2x dnevno vse do zacelitve mesta.

Lasersko odstranjevanje keratoza

Laserji omogočajo bolj nadzorovano ablacijo povrhnjih plasti tkiva in jh uporabljamo  za odstranjevanje benignih pigmentiranih in nepigmentiranih kožnih sprememb.

Te kožne spremembe so pogoste pri osebah, ki so starejše nastanejo pa kot posledica  kroničnega delovanja UV žarkov. Ponavadi so multiple in razporejene v predelu obraza,  prsi, hrbta ter trebuha.

V večini so to okrogle ali ovalne spremembe, hrapave na dotik, rumenkasto rjavkaste  barve. Sčasoma od mehkih preidejo v trde temno obarvane spremembe, velikosti od  par milimetrov do par centimetrov.

Ker imajo tendenco širjenja jih je zaželeno odstranjevati dokler so še manjše.

Pri nas jih uspešno odstranjujemo z erbijumskim laserjem.  Postopek je hitr in ne boleč. Na mestu intervencije se ustvari krasta, ki po parih dneh  odpade. Po končanem postopku namažemo predel z antibiotičnim mazilom, ki se  nanaša 2x dnevno do zacelitve.

Pri odstranitvi večih keratoz oz. obdelavi večje površine lahko nastane blaga rdečina in blaga oteklina. Priporočljivo je da na dan posega polagate hladne obklatke.

Pred začetnim posegom se je potrebno posvetovati z zdravnikom na brezplačnem pregledu v  primeru posega.

Aristotel Estetika

Aristotel, zdravstveni center d.o.o.
Kolodvorska 7 a
8270 Krško
07 49 03 000
estetika@aristotel.si
aristotel.si

Uradni podatki

Aristotel, zdravstveni center d.o.o.
Ulica Ilije Gregoriča 18 a
8270 Krško
ID za DDV: SI56195630