Lasersko odstranjevanje krčnih žil

Kaj so krčne žile?

Zvijugane podkožne vene na nogah, spremenjena in porjavela koža okrog gležnjev oziroma na goleni, modrikaste manjše ali večje žilice v koži, oteklina nog… vse to so težave, bolezen, ki smo jo včasih videli pri naših dedkih in babicah – sedaj pa smo že v letih, ko se s podobnimi težavami spopada marsikdo med nami. Obolenje je zelo pogosto, in prizadene kar okrog polovico vseh ljudi. Ženske so prizadete nekoliko pogosteje kot moški (pa tudi, resnici na ljubo, dame nekoliko prej in pogosteje krčne žile tudi dejansko motijo, oziroma imajo z njimi večje težave). Poleg opisanih vidnih sprememb, obolenje spremljajo tudi naslednji občutki: težke, topo boleče noge; občutek »nabitih«, otečenih nog, srbenje, noge so utrujene, predvsem ponoči pa se lahko pojavijo tudi krči (odtod lepo slovensko poimenovanje – krčne žile). Pri zelo napredovali bolezni se pojavijo rane na nogah (golenih), ki so zelo boleče, pogosto vnete in se zelo težko in dolgo zdravijo.

Zakaj krčne žile nastanejo in kako bolezen poteka?

Osnovni vzrok za nastanek krčnih žil je velikokrat genetska, družinska nagnjenost, obstaja pa tudi jasna povezava med povišano telesno teži in pojavom krčnih žil. Pri ženskah se pojavnost krčnih žil veča s številom porodov. Kajenje in neaktiven življenjski slog z veliko sedenja ali stoječega dela sta pravtako faktorja, ki pripomoreta k nastanku krčnih žil. Na poslabševanje stanja pa vpliva izpostavljenost vročini (savnanje, termalna voda, izpostavljenost soncu…), nekatere hormonske oziroma kontracepcijske učinkovine; ter, nažalost – staranje…

Simptome tipično ublaži (če je dovolj dolg, tudi odpravi) počitek leže, z dvignjenimi nogami.

Nezdravljene krčne žile – varice - napredujejo, zato je čimprejšnje odkrivanje zelo pomembno. S pravilnim pristopom je možno zaustaviti napredovanje bolezni oziroma odpraviti težave. Obstaja več stopenj teže bolezni, in od stopnje bolezni  je odvisna tudi izbira zdravljenja.

Bolniki si v primeru težav pogosto poskušajo pomagati kar sami, z različnimi mazili in kopelmi, kar pa ponavadi ne doseže učinka. Tudi povijanje nog »na pamet«, brez poprejšnje zdravniške obravnave, je lahko nevarno v primerih, ko je pri pacientu hkrati prisotna bolezen perifernih arterij.

Kako se krčne žile zdravijo?

Če simptomi niso moteči, zadostuje, če bolnik spremeni življenjski slog in uredi telesno težo, se osredotoča na gibanje, dviguje noge in nosi elastično kompresijo. V vseh stopnjah bolezni pride v poštev zdravljenje z zdravili, ki vplivajo na vene. Med ta zdravila spadajo bioflavonoidi, ki se jemljejo v obliki tablet in so sestavni del zdravljenja težav, ki jih povzročajo krčne žile predvsem v zgodnjih stopnjah, saj povečajo elastičnost ven, zavirajo vnetne procese v venski zaklopki in v steni ven ter delujejo na prepustnost kapilar. Zdravljenje z venoaktivnimi zdravili navadno predpiše osebni zdravnik, specialist pa pacientu po pogovoru in pregledu običajno predpiše še kompresijski pripomoček – povoj ali kompresijske nogavice različnih stopenj in dolžin.

Specialist pred odločitvijo o nadaljnem zdravljenju opravi ultrazvočno preiskavo povrhnjega in globokega venskega sistema spodnjih okončin, po potrebi še meritev gleženjskega indeksa ali eno od pletizmografskih preiskav venskega sistema nog. V redkih primerih je za celostno opredelitev stanja venskega sistema potrebna še preiskava z računalniško tomografijo (CT), magnetnoresonančno tomografijo (MR) ali klasično, invazivno venografijo.

Na podlagi ugotovitev nato specialist v izčrpnem pogovoru pacientu predstavi vse možnosti zdravljenja in pričakovane učinke le-tega, predvsem invazivne oblike zdravljenja, kot so:

  • Skleroterapija (zaprtje obolelih žil s pomočjo vbrizganja kemičnega sklerozanta)
  • Endovenska termična ablacija (zaprtje obolele vene) z laserjem ali z radiofrekvenco
  • Mehanokemično ablacijo ali zaprtje obolele žile
  • Zaprtje obolelih žil z pomočjo endovenskega lepila (najmodernejša metoda, ki ne zahteva niti lokalne (tumescentne) anestezije in v večini primerov tudi ni potrebna nošnja kompresijske nogavice po posegu
  • V nekaterih – dandanes že precej redkih - primerih pa tudi klasično kirurško operacijo krčnih žil.

Moderne invazivne endovenske metode zdravljenja krčnih žil (laser, radiofrekvenca, mehanokemična ablacija in ablacija z lepilom) imajo v načelu naslednje pomembne prednosti: ves poseg je voden s pomočjo ultrazvoka, operator torej v vsakem trenutku podrobno »vidi« vsa tkiva, kjer se vrši poseg, in je zato možna velika, milimetrska natančnost posega. Večina posega se opravi skozi milimetrsko luknjico (ali nekaj luknjic) na koži, in niso potrebni kirurški rezi ali bognedaj šivi kože ali podkožja – luknjice se same zacelijo v okroglaste, dva do tri milimetre velike nekoliko temnejše pike na koži, ki spominjajo na kožna znamenja. Za izvedbo endovenskega posega je potrebna le lokalna anestezija, okrog tretirane žile (enako, kot npr. pri zobozdravniku le okrog zoba, ki ga zobozdravnik zdravi). Za kemične metode in ablacijo z lepljenjem, ni potrebna niti lokalna anestezija!

Bolečine po posegu so v primerjavi s klasičnim kirurškim posegom pomembno manjše, v do polovici primerov pa pacienti poročajo, da so bili po endovenskem posegu popolnoma brez bolečin.  Pri endovenskem zdravljenju je pomembno manj podkožnih podplutb. Za bolnika je po minimalno invazivnem endovenskem posegu pooperativna rehabilitacija mnogo manj naporna in obremenjujoča.

Ali je zdravljenje krčnih žil vedno možno?

V nekaterih primerih res obstajajo zadržki za zdravljenje: kompresijska terapija je kontraindicirana pri resni bolezni perifernih ven,  sklerozacijska terapija ni možna če je pacient alergičen na sklerozacijsko snov. Sveža venska tromboza ali pljučna embolija, dolgotrajna priklenitev na posteljo ali invalidski voziček, okužba (pri sklerozaciji s peno tudi znan odprt foramen ovale v srcu) so pravtako faktorji, ki onemogočajo sklerozacijo ali termično endovensko zdravljenje. Obstaja še nekaj stanj (nosečnost, trombofilija, aktivno rakavo obolenje) pri katerih je zdravljenje ob skrbnem pretehtanju razlogov še vedno možno.

Kakšni so možni zapleti zdravljenja?

Pri invazivnem zdravljenju krčnih žil lahko pride do lokalne poškodbe živca, lahko proide do lokalnega ali sistemskega vnetja, hiperpigmenirana koža na mestu zdravljenja žile. Izjemno redko lahko pride do nastanka strdka v žili (venska tromboza) ali posledično pljučne embolije (možnost za take zaplete je manj kot 0.1 %), do arteriovenske fistule ali možganske kapi pa še redkeje – v znanstevni literaturi je najti nekaj primerov.

Kako je z uspešnostjo posameznih metod zdravljenja?

Po dosedanjih študijah so endovenske, predvsem termične metode zdravljenja kratkoročno in dolgoročno uspešne pri več kot devetdesetih odstotkih bolnikov. Uspešnost klasičnega kirurškega zdravljenja je nekoliko slabša, vendar pa se v nekaterih primerih kirurškemu zdravljenju zaradi omejujočih tehničnih oziroma anatomskih okoliščin ni možno izogniti.

Načrtovanje zdravljenja v našem centru vedno poteka s skrbno diagnostično obravnavo in izčrpnim osebnim pogovorom s specialistom. Skrbno načrtujemo tudi optimalen čas posega in vam podrobno svetujemo ravnanje v dneh in tednih po posegu. Za konzultacije po posegu vam je operater vedno dosegljiv po telefonu ali preko elektronske pošte. Specialisti v našem centru so vam z veseljem na voljo za diagnostiko in svetovanje, tudi v primeru, da se iz medicinskih ali osebnih razlogov za poseg ne odločite. Operater je edini v državi z mednarodnim, evropskim izpitom, in ima obsežnejše izkušnje z vsemi razpoložljivimi in najmodernejšimi metodami endovenskega zdravljenja.

Za še podrobnejšo informacijo o krčnih žilah in predstavitev metod zdravljenja vam predlagamo naslednje internetne povezave: